30.000 farklı orkide türü ile genel bakım ve yetiştirme talimatları vermek imkansızdır. Bununla birlikte, nasıl göründüğü, ışık, su ve orkide yetiştirme ortamı tercihlerine dair ipuçları sağlayabilir.
Bitkinin az yaprağı veya kösele yaprağı varsa (çoğu sığır ve oncidium gibi), bitkinin yüksek ışıklı bir ortama ihtiyacı vardır. Yapraklar yumuşak ve yumuşaksa (bazı phalaenopsis ve çoğu paphiopedilum gibi), bitkiler muhtemelen ışığa çok duyarlıdır ve güneşli güneye bakan bir pencereye yerleştirilmemelidir.
Evde yetiştirdiğimiz orkideler dünyanın tropik ve yarı tropik iklim kuşaklarından geliyor. Evde başarılı orkide yetiştirmenin altın kuralı evimize yüksek miktarı güneş ışığı giriyor olmasıdır.
Orkide yağ sahte ampullere sahipse, idareli bir şekilde sulanmalı ve kabuğun veya lav taşının kaba parçalarında yetiştirilmelidir. Orkide sahte ampullere sahip değilse, daha sık sulama gerektirebilir veya sphagnum yosunu gibi daha nem tutucu bir yetiştirme ortamında yetiştirilmelidir.
Orkide yetiştirme için Işık önemi:
Genel bir kural olarak, orkideler hafif aç bitkilerdir. En iyi sonuçlar için yıl boyunca her gün 12 ila 14 saat ışık almaları gerekir. Tropikal bir ortamda, ılıman iklimlerde olduğu gibi doğal ışığın süresi ve yoğunluğu değişmez. Bu nedenle, kış aylarında onları mutlu etmek için orkidelerinizi hareket ettirmeniz ve suni ışıkla desteklemeniz gerekebilir.
Güney ve doğuya bakan pencereler genellikle orkideler için en iyi noktadır. Batı pencereleri çok sıcak olabilir ve kuzeydeki pencereler genellikle çok karanlıktır. Orkideleriniz için iyi bir pencere konumunuz yoksa, yapay ışıklar altında büyümekten çok mutlu olacaklardır. Orkideler, 8 lik floresan ampullerden en fazla 12 ila 16 cm uzağa yerleştirilmelidir. Soğuk beyaz, sıcak beyaz ve büyüyen ampullerin faydalarına göre görüşler değişir. Yeni tam spektrumlu ampuller muhtemelen her yönden en iyi seçimdir. Vandalar ve cymbidiumlar gibi çok yüksek ışık gereksinimi olan bazı orkideler çiçek açabilmek için yüksek yoğunluklu deşarj aydınlatmasına ihtiyaç duyabilir.
Yetiştirme ortamı:
Paphiopedilums ve bazı cymbidiumlar gibi karasal orkideler toprakta büyür. Ancak tropikal orkidelerin çoğu epifittir, bu da topraktan ziyade havada büyüdükleri anlamına gelir. Etli kökleri, suyu emmek için sünger görevi gören velamen adı verilen bir beyaz hücre tabakasıyla kaplıdır. Kaplama ayrıca kökleri ısı ve nem kaybından korur.
Orkide yetiştirme ortamı iyi bir hava sirkülasyonu sağlamalı ve suyun çok hızlı tahliye olmasına izin vermelidir. Aynı zamanda köklere tutunacak güvenli bir şey vermelidir. Orkide türüne bağlı olarak turba yosunu, köknar kabuğu , kurutulmuş eğrelti otu kökleri, sfagnum yosunu , kaya yünü, perlit, mantar külçeleri, taşlar, hindistancevizi lifi, lav kayası veya bu malzemelerin birkaçını birleştiren bir karışımda mutlu olabilirler. . Bazı epifitik orkideler, ağaç eğrelti otu veya mantar levhalarına da bağlanabilir. Genel bir kural olarak, köknar kabuğu külçeleri en popüler yetiştirme ortamıdır.
Orkide yetiştirmeye karar verdiğinizde ilk olarak orkideyi koyacağınız yeri iyi ayarlamanız gerekmektedir.
Sulama:
Çoğu orkide, kuraklığı aşırı neme tahammül edebileceğinden çok daha iyi tolere edebilir. Hiçbir şey bir orkideyi suyla dolu bir tencerede bekletmekten daha hızlı öldüremez. Yeterli hava sirkülasyonu olmadan bitki boğulacak ve ölecektir.
Çok genel bir kural olarak, orkideler haftada bir sulanmalıdır. Yetiştirme ortamının sulamalar arasında kurumasına izin verilmeli ve fazla su köklerle veya yetiştirme ortamıyla temas etmemelidir. Orkidelerin çoğu yeniden saklandıktan sonra birkaç ay boyunca aktif büyümeye devam etmeyecektir. Bu yeniden ayarlama döneminde çok idareli su.
Özel tasarlanmış orkide saksıları, bitkilerin doğru şekilde sulanmasını kolaylaştırır.
Özel tasarlanmış orkide saksıları, bitkilerin doğru şekilde sulanmasını kolaylaştırır.
Nem: Tropik orkidelerin çoğu yüzde 60 ila 80 nem seviyelerini tercih eder. Çoğu evde kışın nem oranı yüzde 30’a yaklaşırken, orkide yetiştiricileri genellikle bir nemlendirici kullanır veya orkidelerini özel nem tepsilerine veya çakıl dolu tepsilere yerleştirir. Bazı orkideler de buğulanmaktan yararlanır.
Gübre:
Orkide yetiştirme ortamları çok az besin sağlar, bu nedenle sağlıklı büyümeyi sürdürmek için orkidelerin döllenmesi gerekir. Sıvı gübre kullanın ve diğer bitkiler için yapacağınızdan daha fazla seyreltin. Gübre sadece bitkiler aktif büyüme halindeyken uygulanmalıdır. Bu, orkidelerin çoğunun kış ortasında veya yeniden saklandıktan hemen sonra döllenmemesi gerektiği anlamına gelir.Orkidelerinizi balık emülsiyonu veya deniz yosunu özleriyle buğulamak mikro besin sağlayacaktır.
Saksı yapma ve yeniden saksı yapma: Orkideler genellikle nispeten küçük bir tencerede en mutlu olanıdır. Plastik kaplar tercih edilir çünkü yeniden saksı yapma zamanı geldiğinde, kökler daha kolay çıkarılabilir veya saksılar kolayca kesilebilir. İyi bir drenaj sağlamak için, tencerenin altını veya ikisini köpük “fıstık” ile doldurabilirsiniz. Orkideyi saksının üzerine asın ve tencereyi yavaş yavaş köknar kabuğu parçaları veya kullandığınız diğer yetiştirme ortamlarıyla doldurun. Bitkinin tacı, tencerenin tepesinin biraz altında olmalıdır. Bazen bitkiyi kökleri kurulana kadar sabitlemek için biraz tel kullanmak faydalı olabilir.
Bazı orkideler her yıl yeniden saklanmalıdır. Diğerleri yedi veya daha fazla yıl aynı kapta mutlu olabilir. Genel bir kural olarak, gerekmedikçe orkidenizi yeniden saklamayın. Orkideler rahatsız edilmekten içerler. Yetiştirme ortamı havalandırmayı azaltmak için yeterince parçalanmaya başladıysa yeniden kaplayın; kökler saksının çok ötesine sürünüyorsa; veya yeni büyüme bitkinin dengesini bozmuşsa.
Yayılma:
Orkidelerin tohumdan çoğaltılması oldukça zordur. Diğer bitkilerin tohumlarından farklı olarak orkide tohumları, besin saklama dokuları içermez. Tohum büyümek için, kök sistemine nüfuz edebilen ve besinleri kullanılabilir bir forma dönüştürebilen belirli bir tür mantar bulacağı yere inmelidir. Olasılıkların üstesinden gelmek için, bir orkide tohumu kapsülü tipik olarak, ana bitkiden yüzlerce mil uzakta taşınabilen milyonlarca mikroskobik tohum dağıtır.
Orkideleri tohumdan çoğaltmak için steril koşullarda çalışmalısınız. Tohumlar, besinler ve büyüme hormonları içeren jelatinimsi bir maddede yetiştirilmelidir. Ayrıca çok sabırlı olmalısın. İlk yaprakların gelişmesi aylar alır ve o zaman bile sadece bir büyüteçle görülebileceklerdir. Kökler daha sonra ortaya çıkar. Bir çiçek açmadan önce en az üç ve muhtemelen sekiz yıl kadar sürecek.
Orkideleri bölerek çoğaltmak çok daha kolaydır. Ancak bir bitkiyi bölmenin, en az bir yıl boyunca çiçek açmayı terk etmek anlamına geldiğini unutmayın. Ayrıca orkide bitkisi ne kadar büyükse o kadar çok çiçek üretecektir. Küçük bölümlerin olgunlaşması uzun yıllar alır.