Orkide herkes tarafından sevilen bir bitkidir ve evimizde ya da ofisimizde olmalarını isteriz. Fakat ; orkide çoğaltma işlemini herkes yapamaz ve bu yüzden sadece satın alınarak ya da hediye olarak sahip olabilir . Sizlere bugün orkide nasıl çoğaltılır sorusuna yanıt vererek yardımcı olmaya çalışacağım.
Çoğu orkidenin Türkiye’de sadece dayanıklı ekimi olmasına rağmen, canlı çiçekler yeterli toprak ve nem verildiğinde mükemmel iç mekan örnekleri oluşturur. Ana bitki ile aynı özelliklere sahip orkideleri, sap kesimleri, arka ampul kesimleri, üst kesimler ve keiki kesimleri dahil olmak üzere daha kolay yollarla çoğaltabiliriz.
Orkide çoğaltmanın birkaç yöntemi vardır. En çok kullanılan 3 yöntem ise çelikle, keiki ile ve ayırma yöntemi ile olur.
Bugün, orkide severlerin evde orkide ekmesi için 2 ortak yolu tanıtacağız.
1. Kök Kesimler ile orkide nasıl çoğaltılır
Sap kesimleri için, yaklaşık 6cm derinliğinde su geçirmez bir saksıya ihtiyacınız olacaktır. Ya nemli Hindistan cevizi kabukları, nemli kum veya her ikisinin karışımı ile doldurun. Ardından, en az 20cm uzunluğunda bir kamış ile orkidenin tabanına yakın bir yerden ve bir yaprak eklemi olan bir düğümün hemen üzerinden ayırın.
Kamışı, her biri en az iki düğüm tutan parçalara kesin ve parçaların ham uçlarını kömür, tarçın veya kükürt gibi toz haline getirilmiş bir mantar önleyici ile kaplayın.
Parçaları tepsideki ortamın üzerine yatay olarak yerleştirdikten sonra, yüzeylerinin açık kalması için hafifçe bastırın. saksıyı şeffaf plastik bir torbaya koyun ve parlak ışık alacağı ancak doğrudan güneş almadığı sıcak bir konuma yerleştirin. Yaklaşık üç ila dört ay içinde, bazı kesimler düğümlerden yeni fidanlar gönderebilir
- Budama makası veya keskin bir bıçak kullanarak orkidenizin tabanına yakın en az 20 cm uzunluğunda bir dal kesin (çiçek dalı). Sapı birkaç 6 ila 8 cmlik bölümlere ayırın, her bölümün hareketsiz bir tomurcuğa sahip olduğundan emin olun.
- Sığ bir saksıya Hindistan cevizi kabukları koyun tamamen nemlenene kadar buğulayın. Kesimleri tepsiye yerleştirin. Tepsiyi poliüretan plastik örtü ile örtün ve en az 25 derece olan ve doğrudan güneş ışığından uzak bir yere yerleştirin.
- Orkide bitkisi başına 6 ila 8 cmlik bir saksıyı kabın tepesinin bir inç yakınına köknar kabuğu saksı karışımı ile doldurun. Orkide gövde bölümleri tomurcuklardan küçük bitkiler filizledikten sonra, her bir kaba bir tane yerleştirin, kalan gövde bölümünü ve kökleri saksı karışımı ile kaplayın.
- Pürüzsüz, yassı taşlarla bir tepsiyi sıralayın ve taşları neredeyse kaplayacak kadar su ekleyin. Orkide etrafındaki havayı nemli tutmak için orkide saksısını taşların üzerine yerleştirin. Yeni orkidelerinizi parlak, dolaylı ışık alan ve her gün buğulanan bir alanda tutun. Dendrobium orkideleri, türlere bağlı olarak 20 ila 25 derece arasındaki sıcaklıkları ve maksimum çiçeklenme için minimum 20 derece gece sıcaklığını tercih eder.
- Haftada bir kez alt drenaj deliklerinden su sızıncaya kadar yeni orkidelerinizi sulayın ve ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar her üç haftada bir sıvı orkide gübresiyle gübreleyin. Alternatif olarak, kabın altını bir kova suya batırın ve drenaj deliklerinden ıslanmasına izin verin.
Orkide çiçeğinin, ışık, sıcaklık ve nem gibi tüm temel ihtiyaçlarının karşılandığında geriye sadece çok az dikkat gerektirir.
İpuçları: Bakterilerle savaşmasına yardımcı olmak için ana orkidenin kesilmiş gövde sürgününe tarçın serpin. Tarçın doğal bir bakteri savaşçısıdır
Yarı karasal olan ve orman zemininin tınlı topraklarında yetişen bazı orkideler, özellikle çiçek yetiştiricilerin ilgisini çekmektedir.
2. Orkide fidesi ile orkide çoğaltma
Orkide fidesi,bazen bir gövdede veya bir orkidenin tabanının yakınında oluşabilen bir bitkidir. En az 2 cm uzunluğunda ve iki veya üç yapraklı olana kadar ana bitki üzerinde büyümeye devam etmesine izin verin. fideler, orkideleri tozlaştırmaya ve orkide fideleri yetiştirmeye gerek kalmadan orkideleri çoğaltmanın harika bir yoludur.
Çiçekleri kalmayan orkidelerin zarafetinden, güzelliğinden eser kalmıyor ve gördüğümüz sadece iki cılız dal oluyor.