Orkide toprağı nedir sorusuna geniş bir cevap olsun diye neler kullanabileceğinizi paylaştık. Orkideler için ağaç kabuğu, sphagnum yosunu, perlit, hindistancevizi kabuğu, cüruf, odun kömürü ve ağaç eğreltiotu dahil olmak üzere bir dizi farklı saksı malzemesi vardır.
Kabuk – Kabuk karışımı, orkideler için iyi bir saksı malzemesi seçeneğidir. Genellikle yosun, hindistancevizi kabuğu veya perlit ile birlikte farklı kabuklar içerir. Kullanılan kabuklardan bazıları sekoya kabuğu, Douglas köknar kabuğu veya Osmuda ağacı kabuğu içerir. Havanın köklerin etrafında dolaşmasına izin verir.
Hindistan Cevizi Kabuğu – Tüm orkidelerin hava ve suya ihtiyacı vardır, ancak çok fazla değil. İşler çok vıcık olursa, bitki ölebilir. Bu nedenle, hindistan cevizi kabuğu harikadır çünkü köklere nefes alması için alan sağlar, aynı zamanda köklerin gün boyu suda kalmasını engeller.
Kömür – Çoğu orkide saksı karışımları odun kömürü içerir. Kömür havanın akmasına izin verir, kirleri giderir ve tencerede nemi tutar. Kömürün ayrıca böcekleri orkide bitkilerinden uzak tutma özelliği vardır. Aynı zamanda uzun ömürlüdür ve toprağın pH’ını yükseltebilir.
Orkide toprağından kasıt orkideler için özel olarak hazırlanan saksı karışımlarıdır. Genel olarak saksı harcında odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, eğrelti otu, perlit, pomza, ağaç kabukları, strafor köpükler gibi birçok malzeme kullanılır.
Ağaç Eğreltiotu – Diğer malzemeler gibi, ağaç eğrelti otları da eğrelti otları için harikadır çünkü nemi tutmaya yardımcı olur. Ayrıca hava akışına izin verir.
orkideniz için doğru saksı ortamını kullanmanız çok önemlidir , çünkü bitkinin su gereksinimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. İdeal saksı ortamı, köklerin etrafında hızlı drenaj ve bol hava hareketine izin verendir. Phals yetiştirmek için çok çeşitli saksı malzemeleri ve karışımları kullanılabilir ve bunlardan biri kabuk karışımıdır. Phalaenopsis orkideleri, vahşi doğada olduklarında epifitlerdir, yani toprak yerine ağaçlarda büyürler. Orkidenizi saklamak için kabuk karışımı kullanarak, doğal yaşam alanlarına daha çok benzeyen büyüyen bir ortam yaratacaksınız.
orkideniz için nasıl kabuk karışımı yapılacağına dair talimatlar:
Kabuk karışımı, ağaç kabuğu ve perlit, turba yosunu veya hindistan cevizi kabuğu cipsleri gibi su tutucu bir malzemeden oluşur. Başlamadan önce bu malzemeleri toplayın.
İçin ana izolasyon malzemesiyle , ya zemin kıyı kızılağaç kabuğu kullanabilirsiniz, köknar kabuğu veya Osmunda ağaç yosunu lif zemin. Tüm bu malzemeler kabadır ve orkidenizin kökleri etrafında havanın doğal olarak dolaşmasına izin verir.
Ardından, suyu tutmak için ikincil bir saksı malzemesi seçin. Böyle bir malzemenin ağaç kabuğu ile birlikte kullanılması orkide büyümesini artırabilir.
Son olarak, ağaç kabuğu ve su tutucu materyali sırasıyla 5: 1 oranında karıştırın. Osmunda ağaç eğrelti otu lifini kullanmayı planlıyorsanız, ekime başlamadan önce yaklaşık 12 saat suda bekletmelisiniz. Sağlıklı bir karışım oluşturmak için kızılağaç kabuğu ile 3: 1 oranında birleştirin.
Orkidelerin büyümesi zor olmakla ünlüdür, ancak tıpkı diğer bitkiler gibiler. Onlara doğru ekim ortamı, nem ve ışığı verirseniz, bakımınız altında gelişirler. Orkidelere diğer ev bitkileri gibi davrandığınızda sorunlar başlar. Bir orkide bitkisini öldürmenin en hızlı yolu, onu normal saksı toprağına nakletmektir. Orkide toprağı gerçek toprak içermez ve bunun yerine orkidelerin vahşi doğada kullandığı ortamı taklit eden tıknaz bileşenlerin bir karışımıdır. Ticari orkide saksı karışımı satın alabilir veya kendi özel karışımınızı oluştururken eğlenebilirsiniz.
Orkide için Normal Saksı Toprağı Kullanabilir misiniz?
Orkideleriniz için normal saksı toprağı kullanıp kullanamayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Maalesef yapamazsınız. Aslında, bir orkideyi öldürmenin en hızlı yolu, onu normal saksı toprağına dikmektir.
Orkidelerin bakımının zor olmasıyla ünlüdür, ancak gerçekten diğer bitkiler gibidirler. Onlara doğru miktarda ışık, nem ve saksı ortamı da dahil olmak üzere doğru ortamı verirseniz, tamamen gelişeceklerdir.
Bir orkide için kullanmanız gereken toprak aslında hiç toprak değildir. Bunun yerine, orkide yetiştirmek için kullandığınız “toprak”, aslında doğada yaşarken içinde yetiştiklerine çok benzer bir ortam yaratan tescilli bileşen karışımlarıdır.
Piyasada birkaç ticari orkide ekim karışımı vardır, ancak bir sonraki bölümde ele aldığımız bazı malzemeler de dahil olmak üzere çeşitli saksı malzemelerini karıştırarak kendinizinkini de oluşturabilirsiniz.
Orkide Dikim Ortamı Çeşitleri
Orkide toprağı için en önemli özellikler havalandırma ve drenajdır. Orkideler, diğer ev bitkileriyle aynı tür köklere sahip değildir. Kökler herhangi bir süre nemli kalırsa çürür. Orkideler nemi sevse de, biraz uzun sürer. Ticari orkide ekim ortamlarının çoğu, turba yosunu , perlit veya köknar kabuğu gibi bileşenler içerir . Her orkide türü farklı bir ekim ortamına sahiptir, bu nedenle çok çeşitli çiçekler yetiştirmeyi planlıyorsanız, kendi karışımınızı oluşturmak en iyi seçenek olabilir.
Orkide Saksı Karışımı
Orkideler için kendi ekim ortamlarınız, bileşenlerin mevcudiyeti ve karışımı kullanırken orkidelerinizin performansı gibi faktörlere bağlıdır.
Çoğu orkide yetiştiricisi, doğru karışımı elde edene kadar ekim karışımlarını dener. Orkide çeşidinin kendisi karışımınızdaki malzemeleri belirleyebilir. Phalaenopsis Örneğin, bu tür perlit gibi daha emici malzemeler dahil etmek gerekir, böylece tamamen kurumasına izin verilmemeli turba yosunu veya karışımın içine ağaç eğrelti otu. Orkidelerinizin hangilerini en çok sevdiğini görmek için çeşitli karışımları deneyin. Taşyünü, kum, odun kömürü, mantar ve hatta polistiren köpük parçaları gibi malzemeleri deneyin. Çeşitleriniz için mükemmel karışımı bulana kadar bir orkideyi her sakladığınızda yeni bir tarif deneyin.