Orkideler, en yaygın olarak yetiştirilen ev bitkilerinden bazılarıdır. Uygun yetiştirme koşullarına sahip olmaları koşuluyla, orkide bitkilerine nasıl bakılacağını öğrenmek zor değildir. İç mekan orkide yetiştirme ipuçları almak için okumaya devam edin.
Orkide Çiçeğine Nasıl Bakarım?
İç mekan orkide bitkilerinin bakımı, onları nasıl düzgün bir şekilde büyüteceğinizi öğrendikten sonra kolaydır. Bu ilginç çiçekler, çeşitliliğe bağlı olarak çeşitli renk ve boyutlarda bulunabilir. Neredeyse her ev dekoruna mükemmel vurgu dikimleri yaparlar. Orkide, ışık, sıcaklık ve nem gibi tüm temel ihtiyaçları karşılandıktan sonra çok az bakım gerektirir.
Çoğu orkide, nemli, iyi drene olan koşullar gerektirir. Orkide bitkileriyle kullanılabilecek çeşitli yetiştirme ortamı türleri vardır: sekoya veya köknar kabuğu, sfagnum turba yosunu , kayalar, mantar, odun kömürü, kum, saksı toprağı vb. Orkide yetiştirmek için temel bir karışım kaba perlit , köknar kabuğundan oluşur. ve sphagnum yosunu. Ayrıca odun kömürü de ekleyebilirsiniz, ancak bu isteğe bağlıdır. Genel olarak, kabuğun derecesi yetiştirilen orkide türüne bağlıdır . Örneğin, phalaenopsis orkideleri genellikle iri ağaç kabuğunda, cattleyas orta kabukta yetiştirilir ve genç orkide bitkileri en iyi şekilde ince kabukta yetiştirilir.
Orkideler sığ ekim gerektirir. Orkideleri doğudan güneye bakan bir pencereye veya odaya yerleştirin. Bu bitkiler parlak, dolaylı ışığı tercih eder. Yetersiz ışık, zayıf çiçeklenmeye neden olur. Ancak çok fazla ışık yaprakların yanmasına neden olabilir . İç mekan orkide bakımı için sıcaklık da önemlidir. Orkideler normal büyüme mevsimi boyunca daha soğuk veya daha yüksek sıcaklıklara tahammül ederken, yeterince çiçek açabilmeleri için geceleri gündüzden yaklaşık 15 derece daha soğuk olmaları gerekir.
Kapalı alanda Orkide Yetiştirme İpuçları
Orkidelerin bol suya ihtiyacı vardır ancak sulamalar arasında biraz kurumasına izin verilmelidir. Sulamayı kontrol etmenin bir yolu, parmağınızı büyüyen medyaya bir inç kadar sokmaktır. Kuruysa biraz su verin; aksi halde bırak olsun. İç mekan orkide bitkileri de yaklaşık yüzde elli ila yetmiş gibi yeterli neme ihtiyaç duyar. Evinizdeki nemi artırmanın çeşitli yolları vardır . Bitkilerin altına suyla dolu bir tabak veya çakıl tepsisi yerleştirin, bitkileri her gün buğulayın veya bir nemlendirici kullanın.
Gübrelenmesi orkide haftalık veya iki haftalık onlar olgun bir kez onlar aylık veya iki aylık aralıklarla yeni büyüme ve düşüş üretirken. Bitkiler hareketsiz kaldıktan sonra tamamen bırakın. Ek orkide bakımı ipuçları , normalde iki yılda bir yapılan saksı değişimini içerir . Orkideleriniz aniden çiçek açmayı bırakırsa ancak uygun ışık, sıcaklık ve neme sahipse, saksı değişimi gerekli olabilir.
Bir orkide ne kadar güneş ışığına ihtiyaç duyar?
- Doğada, orkideler kısmen gölgeli alanları sever. İç mekanda bir orkide yetiştirirken, sağlıklı kalması için günde altı saat dolaylı güneş ışığı alması önerilir.
- Doğuya bakan pencereler sabah güneşi sağlar ve orkide doğrudan güneşte aşırı ısınmaz veya kurumaz.
- Güneye bakan pencereler tüm gün güneşe maruz kalma sağlar, ancak ısı bir orkidenin sağlıklı kalamayacağı kadar yoğundur. Bu tür bir ışıkla bitki genellikle kurur ve ölür.
- Batıya bakan dullar akşam güneşi sağlar ve güneye bakan pencerelere benzer şekilde, bir orkidenin doğrudan güneşe oturması için çok sıcaktır.
- Kuzeye bakan pencereler bitkinin sağlıklı kalması için yeterli ışık sağlamaz. Bitki muhtemelen sarkacak ve ölecektir.
Bir orkide için ne kadar su gerekir
Bir orkide sulamak, diğer bitkileri sulamak kadar kolaydır. Yapraklar sararmaya başlarsa bir orkidenin çok fazla su aldığını söyleyebilirsin. Bir orkide sulamak için önerilen bir program yoktur. Alaylı bir yaklaşım izlerseniz, muhtemelen ölü bir bitkiye sahip olacaksınız. Orkideler için su gereksinimleri, bitkinin yaşadığı ortama, büyüklüğüne ve yılın zamanına göre değişebilir.
Orkide sulama yaparken, bitkiyi doğrudan değil, toprağı suladığınızdan emin olun. Yaprakların arasına su girerse taç çürümesine neden olabilir . Taç çürümesi meydana geldiğinde, yapraklar düşer ve sonunda tüm bitki ölür.