Saksıda yetişen bir dost evi renklendirir. Özellikle orkide gibi zarif çiçeklere sahipseniz oldukça şanslısınız demektir. Ancak bu dostluğun uzun sürmesi için iyi bir bakım gerekir ve bakımın en önemli kısımlarından biri sulamadır. Bir saksıda bir orkideniz varsa, ne kadar suya ihtiyaç olduğunu belirlemenin en iyi yolu, saksı karışımını parmağınızı içine sokarak test etmektir. Karışımın üst kısmı kuru hissettiğinde, sulama zamanı gelmiş demektir.
Nem seviyesini kontrol etmenin başka bir yolu, saksının tabanından tahta bir çubuk sokup birkaç dakika çıkarmaktır. Nem seviyesinden emin değilseniz, kılavuz olarak tahta çubuğu kullanabilirsiniz.
Buğulanma yöntemi ile sulama
Orkidelerin nasıl buğulanacağını merak ettiyseniz, yalnız değilsiniz. Orkidelerin buğulanması konusu tartışmalıdır ve bazı orkide severler harika bir yöntem olduğu üzerine yemin ederken, diğerleri onu zararlı olarak kınıyor. Önemli olan püf noktaları yakalamak ve sulama dışındaki diğer etkenlere de dikkat etmektir.
Orkidelerinizi nasıl buğulayacağınıza dair bazı yönergeler:
Orkideleri buğulamak şart değildir, ancak nem oranı düşük olduğunda mükemmel bir seçenektir. Ama dikkat etmeniz gereken noktalar var! Buğulamaya dikkat edilmezse aslında bitkinize zarar verebilir, bu nedenle bir sprey şişesini dikkatli kullanın. Ayrıca, buğulanmadan önce sapları iyice kuruttuğunuzdan ve yaprakları temizlediğinizden emin olun. Bu şekilde, orkideler için ölümcül olabilecek iki şey olan taç çürümesi veya su yanması riskine girmezsiniz. Orkide buğulama yani sulama için adımlar şunlardır:
Buz küpleri ile orkide sulama
Orkideleri buğulama yöntemlerinden biri buz küpleri kullanmaktır. Bu yöntem güvenlidir ve orkidenizin yapraklarına zarar vermez. Orkidenize istediğiniz kadar ekleyebilirsiniz ama tacın üzerine koymayın. 1/4 fincandan küçük oldukları sürece herhangi bir boyutta olabilirler. Eritildikten sonra, her buz küpü 1/4 bardak su sağlayacaktır.
Doğru nem seviyesinden emin değilseniz, bir iç mekan nem ölçer satın alabilir ve saksının yanına koyabilirsiniz. Nem seviyesi yaklaşık 10 dakika içinde ayarlanacaktır. Orkide gelişmek için yaklaşık yüzde 50 ila 70 bağıl neme ihtiyaç duyar. Özellikle kuzey yarım kürede bu çok zor.
Ancak nem seviyesi sadece %55 ise, gerekli nemi sağlamak için bir nemlendirici satın alabilirsiniz.
Sabah buğulama ile sulanan orkideler
Sabahları orkidelerinizi buğulamanız için birkaç neden var. Öncelikle yapraklara sıçrayan suyun hızla buharlaşmasını sağlayacaksınız. İkinci olarak, suyun yaprak veya sapların içine girmemesini sağlayacaksınız. Sabahları orkidelerinizi buğularsanız, suladıktan hemen sonra suyu silmeniz zorunludur. Orkide sprey şişelerini çoğu mağazada veya internette bulabilirsiniz.
Orkidelerinizi buğulamadan önce toprağı iyice sulayın. Temiz, oda sıcaklığında suyla doldurulmuş bir buğulanma şişesi en iyisidir. Son olarak, gece orkidelerinizi buğulamayın. Saksı ortamını gece boyunca ıslak bırakmak istemezsiniz. Bu, saksı ortamının daha hızlı bozulmasına neden olabilir ve ayrıca küf oluşumunu teşvik edebilir. Ayrıca özellikle geceleri çok fazla buğulayarak orkidelerinize zarar verebilirsiniz.
Uzun boyunlu bir sulama kabı ile orkide buğulama işlemi
Uzun boyundan damlayan bir sulama ile orkideleri buğulamak, orkidenizin habitatındaki nem seviyesini artıracaktır, ancak bu etki her zaman kalıcı olmadığı için buğulanırken dikkatli olmanız gerekir. Çiçeği çok sık buğulamak mantar lekelerine neden olacağından, orkideleri dikkatli bir şekilde buğulayın. Ayrıca, damlacıklar hızla buharlaşmadığı için su, taç yaprağı üzerinde daha uzun süre kalacak ve mantar enfeksiyonunun büyümesine izin verecektir.
Orkideleri buğularken bunu yavaşça yapın. Bu, suyun taç ve yapraklara sıçramasını önleyecektir. Su ayrıca orkidenin tepesinde birikebilir ve bu da kahverengi çürümeye ve enfeksiyona neden olabilir. Benzer şekilde, taç üzerinde duran su, taç çürümesine yol açabilir. Orkidelerinizi her seferinde iyice suladığınızdan emin olmalısınız, ancak bakteri üremesini önlemek için kullanımdan sonra sulama kabını boşalttığınızdan emin olun.