Orkide nasıl çiçek açtırılır? detaylar için tıklayınız

Orkidenizin ne kadar dayanacağı büyük ölçüde ona ne kadar iyi baktığınıza bağlıdır. Orkidenin en güzel kısmı çiçeğidir ve bakımı ne yazık ki zor olabilmektedir. Bu makalede orkide nasıl çiçek açtırılır sorusunun yanıtını bulacağız. Orkidelerin bakımı, genellikle hayal kırıklığı ile sonuçlanan sıkıcı bir süreç olabilir. Önemli olan, tüm gelişimi boyunca çiçeğin ihtiyaçlarına karşı sabırlı ve özenli kalmaktır.

Bir orkide için ilk kez yeniden çiçek açma adımlarını, bir orkide için genel bakım ipuçlarını bilmeden uygulamak zor olabilir. Bu nedenle, bu kılavuzu sizin için iki bölüme ayırdık. İlk bölüm, orkidenizin bakımını nasıl yapacağınıza odaklanır. İkincisi, orkidelerin nasıl yeniden çiçek açacağını tartışıyor. Ayrıca , en önemli altı bakım ipucunu içeren alt kısma görsel bir kılavuz ekledik . Mutlu büyüyor!

Orkide Çiçeği Nasıl Bakılır?

Orkide nasıl çiçek açtırılır

Orkide nasıl çiçek açtırılır

Orkideler, en yaygın olarak yetiştirilen ev bitkilerinden bazılarıdır, ancak belirli yetiştirme koşulları gerektirirler. Orkidelerin çoğu bitki türünden çok farklı olduğunu hatırlamak önemlidir ve bu nedenle onlara bakmak için harcanan zaman bunu yansıtmalıdır.

İnsanlar gibi, orkidelerin olgunlaşma biçimi de çevrelerine bağlıdır. Bu nedenle, bitkinizin yaşam alanını korurken dikkatli olmak sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Orkide bakımının temellerine hakim olduğunuzda, büyümeleri çok kolay hale gelir. İşte orkidenizin tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olacak bazı hızlı ve kolay yollar:

Aydınlatma

Orkide yetiştirmenin en zor kısımlarından biri, ona doğru miktarda güneş ışığı sağlamaktır. Çoğu bitkinin aksine, orkidelerin çiçek açması için dolaylı güneş ışığına ihtiyacı vardır.

Orkidenize doğru miktarda ışık vermenin en iyi yolu, bitkinizi doğuya ve batıya bakan pencerelere yerleştirmektir. Yakınlarda pencereniz yoksa, bir flüoresan lamba da çalışacaktır.

Bitkinizin yapraklarında siyah uçlar gelişirse, güneş yanığı olabilir. Bu olursa, bitkinizi doğrudan güneş ışığının daha az olduğu bir yere koymalısınız.

Çevre

Orkide nasıl çiçek açtırılır, Orkideler, 20 ila 30 derece arasındaki ılımlı oda sıcaklıklarında en iyi şekilde büyür. 18 dereceye kadar düşük gece sıcaklıklarını ve 32 dereceye kadar yüksek gündüz sıcaklıklarını kaldırabilirler. Ancak bu , beslediğiniz orkide türüne bağlı olarak değişebilir .

Aşırı sıcaklık değişimlerinden veya cereyanlardan kaçınmak en iyisidir, bu nedenle orkidenizi kapalı bir yerde tutmanızı öneririz.

Orkidenizi olgunlaşan meyvelerden uzak tutmak da önemlidir; bitkiye zararlı olabilecek bir gaz çıkarırlar.

Su

Orkidelerin çoğu haftada iki kez sulanmalıdır. Orkide toprağınız kurumaya başladığında, bu sulanması gerektiği anlamına gelir.

Orkidenizi sulamanın en iyi yolu, onu kabından çıkarıp plastik bir yetiştiricinin tenceresine koymaktır.

Sonra, orkidenizi 10 ila 15 saniye boyunca yavaş akan bir musluğun altına koyun. Sularken bitkinin her iki tarafını da ıslatın, ancak taç ve yapraklardan kaçının. Ayrıca orkidenizi buz küpleri kullanarak sulayabilirsiniz.

Orkidenizi tekrar orijinal saksısına koymadan önce, bitkinin suda oturmaması için 5-10 dakika damlatarak kurumasını bekleyin.

Orkidenizin toprağı neredeyse kuru hissetmeye başladığında, işlemi tekrarlamanın zamanı gelmiştir.

Orkide Nasıl Çiçek Açtırılır?

Orkide çiçek açmayı bıraktığında, uyku hali denen bir aşamaya girecek. İlk başta bitkiniz ölmüş gibi görünebilir, ancak değil. Bu uyku hali, bitkinin çiçeklenme sürecinde dağıtılan besinleri değiştirmek için zamana sahip olduğu bir dinlenme dönemidir. Bu uyku hali genellikle yaklaşık altı ila dokuz ay sürer. Bundan sonra, orkideniz yeniden doğacak enerjiye sahip olacak.

Ancak bazen orkideler bu süreçte yardıma ihtiyaç duyar ve daha önce olduğundan daha fazla dikkat gerektirir. Doğru miktarda şefkat ve özenle, orkidenizin yeniden çiçek açmasını sağlayabilirsiniz

Orkide nasıl yeniden çiçeklenir?

İşte orkidenizin yeniden çiçek açması için üç kolay adım:

orkide nasıl çiçek açar

orkide nasıl çiçek açar

Orkideniz uyku dönemine girip çiçek açmayı bıraktıktan sonra onu gübrelemeye başlayın. Çoğu orkidenin dengeli bir houseplant gübresine ihtiyacı olacaktır (20-20-20). Bu, sahip olduğunuz orkide türüne bağlı olarak aylık veya haftalık yapılmalıdır .

Orkidenizi, sıcaklıkların 19 ile 28 derece Fahrenheit arasında olduğu daha serin bir alana taşıyın. Orkidenizi her zaman dolaylı güneş ışığında tutun. Yeni bir çiçek başak ortaya çıkana kadar bunu yapın.

Bir çiçek başağı ortaya çıktığında, bitkinin yaklaşık 10 cm e ulaşması için birkaç ay verin. Bu gerçekleştiğinde, yükselişinizi desteklemeye başlamanın zamanı geldi! Bunu gevşek bir kravat ve bir kazık ile yapabilirsiniz. Birkaç ay geçerse ve bir çiçeğin çıkmaya başladığını görmezseniz, orkidenizi farklı bir yere taşımayı deneyin. İhtiyaç duyduğu doğru sıcaklığı veya dolaylı güneş ışığını almıyor olabilir.

Orkideniz yeniden çiçek açmaya başladığında, işiniz bitmez! Normalde yaptığınız gibi sulamaya ve orkidenize özen göstermeye devam edin ve çiçek açması 30-45 gün sürmelidir. Şanslıysanız, orkideniz yılda iki kez çiçek açabilir!

Orkidenizin Çiçek Açmamasının 8 Sebebi

Orkide nasıl çiçek açtırılır?Bazen, orkidenize her zaman verdiğinizde ve ihtiyaç duyduğu bakımı verdiğinizde bile çiçek açmayabilir. İşte orkidenizin çiçek açmamasının sekiz nedeninin bir listesi:

1) Yeterli ışık yok

Orkideler dolaylı güneş ışığı alan alanlara yerleştirilmelidir. Orkidenizi komodin veya ev ofisi gibi bunun mümkün olmadığı bir yere koymayı planlıyorsanız, büyüyen ışığa yatırım yapmanızı öneririz.

2) Çok fazla ışık

Çoğu bitkinin aksine, orkideler çok fazla güneşe maruz kaldıklarında ölürler . Doğrudan güneş ışığı, orkide yapraklarının güneşte yanmasına neden olur. Orkidenizin dolaylı güneş ışığı alan bir alana yerleştirildiğinden emin olun. Büyüyen bir ışık kullanmayı planlıyorsanız, doğal gece ve gün ışığı sürecini kopyalamak için zamanlayıcılar ayarlayın

3) Sıcaklık

Orkidelerin 23 ila 30 Fahrenheit derece arasında olması gerekir ve şiddetli hava değişikliklerini kaldıramazlar. Bu nedenle orkidenizi her zaman iç mekanlarda tutmanızı tavsiye ederiz.

4) Gübre

Orkideniz steril bir inorganik saksı karışımındaysa, ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almıyor olabilir. Orkidenize ihtiyaç duyduğu besin desteğini verebilmek için üre içermeyen bir gübre satın almanızı öneririz

5) saksı değiştirme

Orkideler kaplarını aştıklarında, kökleri uygun havalandırma eksikliğinden boğulabilir. Orkidenizin saksı değişimi gerekip gerekmediğini anlamak için, orkidenizin yapraklarından çok köklerine dikkat edin. Kökler kahverengi görünüyorsa veya kaptan sürünüyorsa, saksı değişimi zamanı gelmiştir.

6) Sezon

Çoğu bahçe çiçeğinin aksine, orkideler sonbaharda en iyi şekilde çiçek açar. Yani, yazın çiçek açmaya çalışırken orkidenize çok daha fazla dikkat etmeniz gerekecek.

7) Çok fazla su

Orkidenizi aşırı sulamak, çiçek açmamasının bir numaralı nedenidir. Orkide yapraklarının solduğunu veya köklerinin kahverengiye döndüğünü fark ettiğinizde, bu çok fazla su aldığı anlamına gelir. Bu olursa, tekrar sulamadan önce bitkinin yaklaşık bir hafta kurumasını bekleyin.

8) Çok az su

Orkidenizi aşırı sulamanın büyümesini olumsuz etkilemesi gibi, az sulama da aynı şeyi yapabilir. Orkide yaprakları kuru görünüyorsa, bitkiyi suladığınızdan ve ihtiyaç duyduğu özeni gösterdiğinizden emin olun.

Yeterli ışık yoksa, Çok fazla ışık varsa, Sıcaklık, Gübre, saksı değiştirme, Sezonu değilse, Çok fazla yada çok az su verildiyse orkideniz çiçek açmaz.
Orkideniz uyku dönemine girip çiçek açmayı bıraktıktan sonra onu gübrelemeye başlayın.Orkidenizi, sıcaklıkların 19 ila 28 derece Fahrenheit arasında olduğu daha serin bir alana taşıyın.
Orkideler, 20 ila 30 derece arasındaki ılımlı oda sıcaklıklarında en iyi şekilde büyür. 18 dereceye kadar düşük gece sıcaklıklarını ve 32 dereceye kadar yüksek gündüz sıcaklıklarını kaldırabilirler.
Orkidenizi sulamanın en iyi yolu, onu kabından çıkarıp plastik bir yetiştiricinin tenceresine koymaktır. Sonra, orkidenizi 10 ila 15 saniye boyunca yavaş akan bir musluğun altına koyun. Sularken bitkinin her iki tarafını da ıslatın, ancak taç ve yapraklardan kaçının.

Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.