Orkideler uzun, zarif çiçek stokları ve kalın yeşil yaprakları ile egzotik bir görünüme sahiptir. Yaprakların dokusu ve rengi bitkinin genel sağlığının bir göstergesidir. İdeal olarak, yapraklar sert ve orta yeşil renkte görünmelidir. Bir yaprak solduysa, sararırsa veya çok lekelenirse bitkiden uzaklaştırılmalıdır. Bu dikkatli yapılmalıdır. Peki orkide yaprak budama nasıl yapılır ? hadi birlikte öğrenelim..
Sadece hasta yada çürümüş yapraklar dikkatlice kesilebilir bununla birlikte kural olarak orkide yaprakları ne zaman öldüklerine sadece kendileri karar verirler.
Bir Orkide Yaprak Ne Zaman Budanır?
Orkideler, kök sistemlerine ve yapraklara saldırabilen hastalıklara ve zararlılara karşı hassastır. Sonunda tüm bitkinin sağlığını etkileyecek mor lezyonlar, batık sarı veya kahverengi lekeler veya buruşuk yapraklar fark edebilirsiniz. Yaprağın hastalıklı kısmı çıkarılamazsa bakteri, mantar veya zararlı böcekler yayılmaya devam edecektir. Daha sonra yaprağın tamamını çıkarmak gerekli hale gelecektir. Bitki enfekte olmuş yaprakları beslemeye devam edecek ve bu da orkidenizin sağlıklı bitki örtüsünü hayati besinlerinden mahrum bırakacaktır.
Eğer orkidenin yaprakları koyulaşır ise bu yeterli ışık almadıklarının göstergesidir.
Problemi Tedavi Edin
Yaprağınıza neyin zarar verdiğini belirleyin. Bu, yaprak bitkiden kesildiğinde hastalığın veya zararlıların yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için orkidenizi tedavi etmenizi sağlayacaktır. Hastalıklı yaprak uzaklaştırılmazsa bakteri, mantar veya virüs bitkinin tamamına yayılır. Bakterisitler, yüzde 10 ağartıcı, sistemik fungisitler veya mitisitler bazen belirli istilalar için etkili bir tedavi sağlayabilir.
Budama işleminde ölü yapraklar temizlenir. Eylül ve kasım ayları, orkide budama işlemi için en uygun zamandır. Orkideleri çok sık budamaya gerek yoktur.
Orkide Yaprak budama işlemi
İdeal olarak, orkidenizi bitki dinlenme durumundayken – çiçek açmadığında – budamanız gerekir. Bir yaprak solmuş ve sararmışsa, çok nazik bir çekme onu bitkiden ayırabilir. Hastalıklı yaprak orkidenize daha sıkı bağlanmışsa, yaprağı tabanından kesmek için keskin bıçaklı küçük budama makası kullanın. Mantar ve bakterilerin bir bitkiden diğerine yayılmasını önlemek için bıçakları bir alevle sterilize edin. Hastalıklı yaprağı atın ve diğer bitkilere dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.
Sağlıklı Yaprakları Korumak İçin İpuçları
Orkideler parlak, dolaylı güneş ışığı ve yeterli hava sirkülasyonu gerektirir. Orkidenizi şok edecek soğuk taslaklardan kaçının. Bitki hastalıklarına neden olan aşırı yüksek sıcaklık ve nemden kaçının. Taze saksı ortamı ve iyi drenaj, çürümeyi ve mantarı önlemeye yardımcı olacaktır. Orkidenizi tabanından sulayın ve suyun tencerenin dibinden akmasına izin verin. Bakteriler ılık, ıslak yaprakları tercih ederler, bu nedenle yapraklara su sıçramasını önlemek önemlidir.