Evde orkide bakımı konusu aile üyeleri için oldukça önemlidir. Orkide zarifliği ile her evi renklendirir. Uzun dönemli çiçek açmaları nedeni ile de herkes tarafından sevilirler. Ancak bitkiler hassastır. Bakımları ne kadar kolay olursa olsun dikkat edilmediğinde kolayca solabilirler. Bunu da hiç kimse istemez. İşte bu nedenle orkide bakımında hiçbir yerde bulamayacağınız sırları sizlerle paylaşıyoruz.
Orkide bakımı için sulama
Orkide bakımında sulama en önemli etkenlerden biridir. Yaz aylarında haftada iki kez ve kış aylarında ise haftada bir kez sulanmalılar. Bulunduğu ortamdaki nem oranı da oldukça önemli.
Gübreleme
Orkidelerinizi gübrelemeden önce, her bir orkide türünün büyüme döngüsünün nasıl çalıştığını anlamalısınız. Bazı orkideler her zaman büyürken, diğerleri uyku evresinden geçer. Bitkilerinizi gübrelemek için en iyi zamanı belirlemek için bitkinin ne kadar büyüdüğünü ve ne zaman beslenmeye ihtiyacı olacağını düşünün. Örneğin, Maxillaria tenuifolia bitkileri yıl boyunca sürekli büyürken, Coelogyne orkideleri kışın uykuda kalır, yani ilkbahara kadar gübreye ihtiyaç duymazlar.
Gübreleme ile toprağın besleneceğini ve çiçeğinizin daha fazla güçleneceğini unutmayın. Nemi seven orkideler canlı gibi görünse de zamanla topraktaki tüm besini çekerler. Besin bulunmayan toprak içerisinde çok fazla çiçeklenme yapamayabilirler. Bunun yanı sıra toprakta çürüme başlayabilir. Bu nedenle toprak değişimi ve gübreleme oldukça önemlidir.
Zararlıları ayıklama
Evinizde orkideleriniz varsa, onlara içeride nasıl bakacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Bitkilerinizin yeterli ışık, hava sirkülasyonu ve besin aldığından emin olarak başlayabilirsiniz. Et böceği de dahil olmak üzere böcekler orkidelerinize zarar verebilir. Et böceği istilasını böcek öldürücü sabun veya ovalama alkolü, Nem yağı veya bulaşık deterjanı karışımı ile tedavi etmeniz gerekir.
Orkide yaprakları üzerinde beyaz böcekler varsa orkideniz istila altında demektir. Toprak kısmına tarçın serpmeli ve böceklerin çiçeğinizi terk etmesini sağlamalısınız. Tarçın kokusunu sevmez ve yaklaşmazlar.
Drenajlı saksı seçimi
Orkideler hemen hemen her iklimde tutulabilirken, iç ortamları için yüksek kaliteli ısıtma ve soğutma deliklerine ihtiyaç duyarlar. Oda içindeki nem seviyeleri de ayarlanmalıdır, çünkü bu değişiklikler bitkinin sağlığını büyük ölçüde etkileyebilir. Orkide saksının cinsine ve boyutuna bağlı olarak orkideniz için iç mekanda ek havalandırma sağlamanız gerekebilir. Bir ısıtma yastığı kullanmayı seçip seçmemeniz, orkidenizin ihtiyaçlarına bağlıdır.
- Drenajlı ya da kenarlarından hava alan bir saksı seçimi yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra en iyi havalandırma ise konum olarak doğru yer seçimidir. Yarı güneşli olan hem ısıyı yeterli şekilde almalarına izin veren hem de nemli bir bölge onların keyiflenmesini sağlayacaktır. Orkide bakımı için;
- şeffaf saksı
- Yarı gölgeli alan
- Yaz aylarında iki ve kış aylarında haftada bir kez sulama
- Ara sıra yapılan besin takviyesi gibi işlemler çok önemlidir. Çiçeklenme sonrasında toprak ve saksı değişimi de bitkinize iyi gelecektir.
Mantar ilacı
Physan bir mantar ilacı, virüs ilacı, yosun ilacı ve dezenfektandır. Orkide yapraklarına ayda bir Physan püskürterek galon suya bir çay kaşığı sulandırın. Mantarları caydırmak için bitkilerin yanına tarçın da serpebilirsiniz. En iyi sonuçlar için uygulamadan önce etiketi okuyun. Ardından, bitkilerinizi sulamadan önce 24 saat bekleyin. Kokteyl kuruduktan sonra bitkilerinizi tekrar sulayın