Yaprakların görünümü Phalaenopsis orkidenizin sağlığı hakkında çok şey ortaya koyar . Bu özellikle kendinize şu soruyu sorarsanız doğrudur: “Orkide yaprak sararması nedenleri nelerdir?” Ama sararmış bir orkide dünyanın sonu değil. Öyleyse, orkide yapraklarınızın sarıya döndüğünü görürseniz işin içinde olabilecek faktörlerden bazıları şunlardır.
Bu tür sararmaların çaresi aşırı ilaç kullanımıdır. Bitki marketlerinden orkide ilacı alabilirsiniz
Sarıya Dönen Orkide Yaprakları? Işığı Kontrol Edin
Sararmış yapraklı bir orkide doğrudan güneş ışığına maruz kalmış olabilir. Aslında sarı ile çevrili koyu kahverengi lekelerin olduğu beyaz bir yama görebilirsiniz. Orkide bakımı için iyi bir ipucu, orkidenizi her zaman yeterli dolaylı güneş ışığı alan bir yere koymaktır . Phalaenopsis orkidenizi bir pencere kenarında sergilemek istiyorsanız, kuzeye ve batıya bakan pencereler en az doğrudan güneş ışığına maruz kaldıklarından en iyisidir.
Ve bu yönlerden herhangi birine bakan pencereleriniz yoksa endişelenmeyin. Orkide yapay ışıkta da başarılıdır.
Orkide çiçeği yapraklarının sararması birden fazla sebebe bağlı olarak gelişebilir.
Sıcaklık Sarı Noktalara Neden Olabilir
Çok düşük sıcaklıklar da orkide yapraklarının sararmasına neden olabilir. Orkidenizi asla 60 Fahrenheit derecenin altındaki bir odada tutmak istemezsiniz.
Genel olarak, termostatı 65 ile 80 arasında tutmak, orkidenizin gelişmesini sağlayacaktır. Ayrıca orkidenizi açık pencerelerden, fanlardan ve havalandırma deliklerinden uzak tutun. Orkide taslakları sevmez. Ve orkidenizin nispeten yüksek nem seviyelerini tercih ettiğini unutmayın (yüzde 55 ila 75 arasında).
Unutmayalım ki, düzenli bakılan, aşırı sıcağa ve güneş ışığına maruz bırakılmayan orkide çiçekleri yaprak dökmez yada sararma yapmaz.
Orkideyi Aşırı Sulama Yaprakların Sararmasına Neden Olabilir
Orkidenizi aşırı sulamak kök çürümesine yol açabilir ve bu da yapraklarının sararmasına neden olabilir. Orkide kök çürümesinden muzdaripse, taze yeni saksı ortamına yerleştirmek bitkiyi iyileşme yoluna sokacaktır. Bitkinin hala sağlıklı yeşil köklere sahip olduğunu görüyorsan, saksı değiştirmeden önce çürümüş kökleri kes.
İyi haber, orkidelerin haftada bir kez yalnızca üç buz küpü almasıdır , bu nedenle asla aşırı sulama konusunda endişelenmenize gerek kalmaz.
Buz küplerini kullanmanın amacı, yavaş yavaş erimeleridir – suyu yavaş bir damla olarak serbest bırakır. Aynı bitkiden gelen birden fazla gövde görseniz bile, üç buz küpü yeterlidir.
Hastalıklar orkide Yaprak Sararması Neden Olur
Bu, orkide yapraklarının sararmasının en yaygın nedenlerinden biridir. İzlenecek iki tür hastalık vardır .
Orkide sivilceli bir görünüme sahipse ancak güzel kokuyorsa, muhtemelen bir mantar enfeksiyonudur. Tipik olarak mantar hastalıkları, yaprakların alt kısımlarında sarı alanlar olarak başlar. Bu lekeler geliştikçe yaprağın her iki yanında da görünür hale gelir ve kahverengiye veya siyaha döner.
Kötü bir koku fark ederseniz, orkideniz üzerinde bakteriyel enfeksiyon olma ihtimali yüksektir.
Her iki durumda da orkidenizi diğer bitkilerden uzaklaştırın. Ardından, enfeksiyonlu bölgeyi steril bir tıraş bıçağı veya bir makasla çıkarın ve bitkiye bir mantar ilacı püskürtün.
Orkide yapraklarının sararmasına neden olabilecek bir dizi faktör olduğunu görebilirsiniz. Sağlıklı orkide yaprakları güçlüdür ve şeklini korur. Orkide bir dahaki sefere sarıya döndüğünde sorun gidermenize yardımcı olmak için Orkide Bakımı İpucu Sayfamızı indirin. Kirleticiler hakkında bilgi, çiçek açtıktan sonra bakım, saksı değişimi ve çok daha fazlası için elinizin altında tutun.