orkidenin çiçekleri neden dökülür? Orkide bakımı hakkında herşey…

Orkidenin çiçekleri neden dökülür? Orkide çiçekleri bir dizi olağan dışı şekli, değişen boyutları ve bir gök kuşağı rengini kapsar. Kelebeklere, örümceklere veya bayan terliklerine benzeyebilirler. Çiçekler çiçeklenmeyi bitirdikten sonra, bitkilerden düşerek yerlerine çıplak saplar bırakırlar. Ve zamanla çiçekler dökülmeye başlar. Orkideler altı ayda bir açarlar . Çiçeklenme sona erdikten sonra uygun bitki bakımı, orkidelerin devam eden sağlığını belirler ve gelecekteki çiçeklenmeleri sağlar. Fakat bazen çiçekler erken dökülebilir.  Bu makalede orkidenin çiçekleri neden dökülür sorusunu yanıtlayacağız.

orkidenin çiçekleri neden dökülür

orkidenin çiçekleri neden dökülür

orkidenin çiçekleri neden dökülür

Genellikle kelebek veya güve orkideleri olarak adlandırılan Phalaenopsis, sivri uçlar adı verilen uzun, kavisli gövdelerde birçok çiçek üretir. Bitkiler, bitkilerden bitmiş çiçekler dökülene kadar aylarca çiçek açabilir.

Başak yeşil kaldığı sürece daha fazla çiçek üretme potansiyeline sahiptir. Bazı yetiştiriciler çivinin tamamını yerinde bırakır ve diğerleri onu alttaki iki düğüme geri keser, bu da büyüme tomurcuklarını başlatabilir ve iki ila üç ay içinde yeni çiçekler oluşturabilir. Diğer orkide çeşitleri aynı çiçek başağından tekrar çiçek açmayacağından, çiçekler döküldükten sonra sivri uçlarını bitkilerin tabanına geri kesebilirsiniz.

Orkideler genellikle çiçek açtıktan sonra 3-4 ay kadar çiçeklerini muhafaza ederler. Çiçekler döküldükten sonra çiçek sapları bir süre daha canlı kalır.

Bazen yaptığımız hatalar ile orkidenin çiçeklenmesinin erken sona erdiğini fark ederiz. bunda bazı etkenler önemlidir. Sulama, güneş ışığı, yanlış toprak ya da yanlış saksı gibi… Hadi gelin orkidenin neye ihtiyacı olduğunu öğrenelim.

orkidenin çiçekleri neden dökülür? Çiçek döküldükten sonra budama

Öncelikle çiçeklenme bittiyse çiçek dallarını budayalım. Çiçekler döküldükten sonra, çiçek başaklarını kesmek için steril bir tıraş bıçağı kullanın ve tek bir kullanımdan sonra aleti atın. İsteğe bağlı olarak, bir kesme aletini alkolle dezenfekte edebilir veya mikropları öldürmek için yakabilirsiniz. Köklere uygulamadan yüzeyleri kesmek için doğrudan bir mantar ilacı uygulayın; bu, genellikle orkidelere saldıran mantar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Sentetik kimyasalları kullanmak için bir seçenek olarak, Amerikan Orkide Derneği, organik bir fungisit olarak öğütülmüş tarçın kullanılmasını önermektedir. Tarçını doğrudan baharat kavanozunuzdan budama yaralarına serpebilir, kesik yüzeylerin tamamen kaplandığından emin olabilirsiniz.

Çiçekleri dökülen orkidelerin zarafetinden, şıklığından hiçbir eser kalmıyor ve tek gördüğümüz maalesef iki cılız dal oluyor.

Orkidenin yeni dal vermesi için ne yapmalı

Orkidenin çiçekleri neden dökülür?

saksı değiştirme zamanı olabilir

Orkide bitkileri saksıların içine sıkıca oturur, ancak kökleri büyümeye başladığında ve saksı kenarlarının üzerine geldiğinde, onları saksıya koyma zamanı gelmiştir. Orkide çiçeklenmeyi bırakana ve bitkiyi eski saksısından çıkarmak ve biraz daha büyük bir kaba saklamak için tüm çiçekler düşene kadar bekleyin. Bahçe toprağı yerine orkideler için özel olarak harmanlanmış ağaç kabuğu bazlı bir saksı karışımı kullanın. Etli orkide kökleri kolayca kırılır ve bitkiyi saksısından kaldırırken nazikçe ele alınması gerekir. Orkideyi, tacı kabuğun hemen üstüne oturacak şekilde yerleştirin ve saksı karışımını köklerinin etrafına hafifçe yerleştirin.

Orkide türü çoğunluk olarak ilkbahar veya sonbaharda çiçek açmaktadır.

Sulama ve Gübreleme

Orkideler çiçeklenmeyi bıraktıktan sonra, çiçek üretimine devam etmeden önce biraz dinlenmeye ihtiyaçları vardır. Cattleya ve Oncidium gibi birçok orkidede, su ve besinleri depolayan etli gövdeler olan sahte ampuller bulunur. Çiçeklenme sonrası dinlenme dönemlerinde sulamayı azaltın. Bu çeşitleri aşırı sularsanız çürüyüp ölebilirler. Phalaenopsis ve Vanda orkidelerinin su depolamak için sahte ampulleri yoktur, bu nedenle tamamen kurumalarını önlemek için saksı karışımı neredeyse kuruyken bunları iyice sulamanız gerekir. Yeni yapraklar çıkana kadar tüm çeşitleri gübrelemeyi azaltın ve ardından etiket talimatlarına göre karıştırılmış suda çözünür orkide gübresiyle tam güçte gübreleyin.

Çiçek açmış bir orkide için ayrı, açmamış orkide için ayrı bakım verilmelidir.

 

Bahçe toprağı yerine orkideler için özel olarak harmanlanmış ağaç kabuğu bazlı bir saksı karışımı kullanın.Çiçeklenme bittiyse çiçek dallarını budayalım. Çiçekler döküldükten sonra, çiçek başaklarını kesmek için steril bir tıraş bıçağı kullanın.
Orkide türü çoğunluk olarak ilkbahar veya sonbaharda çiçek açmaktadır.
Orkideler genellikle çiçek açtıktan sonra 3-4 ay kadar çiçeklerini muhafaza ederler. Çiçekler döküldükten sonra çiçek sapları bir süre daha canlı kalır.

Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.