Orkide nasıl doğru sulanır? cevap için tıklayınız

Orkidelerin yanlış şekilde sulanması , muhtemelen diğer sebeplerden daha fazla orkide ölümüne neden olur. Orkideleri sulamak karmaşık bir iş değildir – gizli bir el sıkışma yoktur, ay döngüleri söz konusu değildir – ancak normal ev bitkilerini sulamaktan farklı bir zihniyet gerektirir. Ve orkidelerin nasıl çalıştığına dair temel bir anlayış gerektirir. Orkide sulama sıklığı ne olmalı? Orkide kaç günde bir sulanır ve nasıl doğru sulanır gibi soruların yanıtları için okumaya devam edelim.

Orkide Köklerini Anlamak

Orkide nasıl doğru sulanır

Orkide nasıl doğru sulanır

Evde yetiştirilen orkidelerin büyük çoğunluğu epifitlerdir, yani doğada ağaçlara ve hatta taşlara yapışarak yaşarlar. Bu bitkilerin kökleri, normal bitki köklerinden önemli ölçüde farklı olan oldukça özelleşmiş organlardır. Elbette, orkideler söz konusu olduğunda herhangi bir şeyi genellemek zor. Bu, dünyadaki en büyük bitki grubudur, bu nedenle her kural için 100 istisna vardır.

Bu makalenin geri kalanı için, epifitik, tropikal orkidelere odaklanılacak. Genel olarak, bireysel sulama uygulamaları söz konusu olduğunda her tür için yönergeleri takip etmek en iyisidir.

Orkide kökleri, velamen adı verilen kağıt mendil ince bir zarla çevrilidir. Bu çok amaçlı membran, büyük miktarda suyu hızla emer, pürüzlü yüzeylere yapışır ve mineral ve tuz değişimini destekler. Pahalı bir su sayacı gibi, orkide velamen bitkinizin su ihtiyacının mükemmel bir göstergesidir . Kuru kadife beyaz veya gümüşi renktedir ve taze sulanan kadife yeşil veya alacalıdır (türe bağlı olarak).

Orkide köklerinizi okumayı öğrenmek, sulamayı doğru yapmak için en iyi yöntemdir. Unutmayın: çoğu orkide, aşırı sulanmaktansa  az sulanmayı tercih eder. Sürekli ıslak tutulan orkide kökleri çürür ve bitki azalır.

Orkideler daldırma ve dökme yöntemleriyle sulanabilirler. Daldırma yönteminde kova içerisine kök boğazını geçmeyecek seviyede su eklenir ve orkide saksısı kova içerisinde bırakılır. Tüm saksı materyali ıslanana kadar bekletilir.

Yaygın orkide  sulama hataları – orkide nasıl doğru sulanır

Orkideler tropikal bitkilerdir, değil mi? Yani çok su severler, değil mi?

Popüler orkidelerin çoğu tropikal bitkilerdir, ancak ağaçlarda yaşayan tropikal bitkilerdir. Doğal ortamlarında, saatler hatta günler sürebilen sağanak yağışlara maruz kalıyorlar, ancak birçok tür de haftalara az yağmur yağabileceği kuru bir döneme adapte oluyor.

Evinizde orkideler yetiştirirken, doğru hava akışı, nem ve ışık seviyeleriyle tropikal bir ormanın gölgelik ortamını kopyalamanız pek olası değildir. Öyleyse, bunu akılda tutarak, insanların orkideleri sularken yaptığı en yaygın hatalar şunlardır:

Çok sık sulama: Orkide bitkilerinin durgun suda oturmasına asla izin verilmemelidir. Çoğu durumda, bitki sulamalar arasında tamamen kurumalıdır.

Geceleri sulama: Ne tür bir orkide yetiştirirseniz büyütün, sabahları daima su verin. Her zaman. Gece sulama, suyun büyüyen phalaenopsis uçlarında veya Cattleyas’ın çiçek kılıflarında durmasına izin verir . Bu, bakteriyel ve fungal hastalıkları teşvik eder . Orkide bitkileri geceye doğru kuru başlanmalıdır.

Bitkinin ipuçlarını görmezden gelmek: Orkideler size neye ihtiyaçları olduğunu söyleme konusunda oldukça iyidir. Büyüme mevsimi boyunca, sözde ampuller yağlı ve dolgun olmalı ve etli yapraklar saksı ortamından yukarıda ve kalın olmalıdır. Bazı yaprak döken orkideler kış aylarında buruşabilir. Bu iyi. Ne yetiştirdiğinizi bilin.

En İyi Uygulamalar

Daha önce de belirtildiği gibi, genelleme yapmak zordur. Kendi tesisiniz için kurallara uymak her zaman en iyisidir. Bununla birlikte, başarı şansınızı büyük ölçüde artıracak bazı en iyi uygulamalar vardır.

İyice sulayın. Su içtiğinde, sanki ciddiymiş gibi yap. Farklı yetiştiricilerin farklı kuralları vardır, ancak birçok profesyonel yetiştirici, fıskiyelerini sekiz dakika veya daha fazla süreyle açar. Başarılı ev yetiştiricileri bazen bitkilerini, saksılarını ve hepsini bir kova veya suya batırır. Vandalar gibi bazı çeşitler, şaşırtıcı derecede uzun bir süre suda yüzer halde bırakılabilir. Fikir, velamenin tamamen doymuş olduğundan emin olmaktır. Sulamadan sonra köklere asılı minik damlacıkların olmasını istiyorsunuz. Bu, bitkinin tamamen hidratlandığı anlamına gelir.

lavaboda bir orkide sulama

Suyunuzu kontrol edin. Uzun süre ciddi yetiştiriciler, orkidelerin yalnızca yağmur suyuyla sulanabileceği konusunda ısrar etti. Günümüzde çoğu insan sadece musluk suyu kullanıyor ve bu sorun değil. Bununla birlikte, arıtılmış suyun daha yüksek tuz içeriğine sahip olabileceğini ve bazı suyun kalsiyum açısından yüksek olabileceğini unutmayın. Bitkilerinizde tortuların oluştuğunu görürseniz, yeni bir su kaynağı aramalısınız.

Şüphe duyduğunuzda, yapma. Orkidenizi sulamanız gerekip gerekmediğinden emin değilseniz, durun. Yine, bunun işe yaramayacağı bazı türler var, örneğin paphiopedilum ve phragmipedium. Susamış göründüklerinde, dün sulanmaları gerekirdi. Ancak saksıdaki epifitik orkidelerin çoğu, aşırı sulanmaktansa kuru tarafta olmayı tercih eder.

Sulamayı Etkileyen Faktörler

orkide nasıl sulanır

orkide yıkamak

Keşke bitkilerinizin üzerinde gezinen ve size tam olarak ne zaman ve ne kadar sulayacağınızı söyleyen kolay bir rehber veya küçük bir su perisi olsaydı. Maalesef yok. Ancak bu, insanların orkide yetiştirmesinin tatmin edici nedenlerinden biridir. Her şey denge, içgüdü ve bolca sabırla ilgili. Sulama programı geliştirirken göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerden bazıları şunlardır:

Saksı ortamı. Farklı saksı ortamları farklı miktarlarda su tutar. Çam kabuğu külçeleri, suyu odun kömürü veya kil topaklarından daha uzun süre tutacaktır. Su tutma ne kadar büyükse, suya o kadar az ihtiyaç duyarsınız. Atlı yani bağlı bitkiler , bağlanmamış bitkilerden daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır.

 Kendi türünüze aşina olduğunuzdan ve bakımı için belirli kurallara uyduğunuzdan emin olun. Farklı orkidelerin çok farklı sulama gereksinimleri olabilir ve bitkilerinizden en azından bazılarını fazla sulamadan veya su altında bırakmadan karma bir koleksiyona sahip olmak çok zor olabilir. Sadece bir veya iki favori çeşitle başlamak en iyisidir.

Sıcaklık. Sıcaklık ne kadar yüksekse, genel olarak su ihtiyacı o kadar fazla olur.

Nem. Genel olarak, ortam nemi ne kadar yüksekse, sulama için o kadar az ihtiyaç vardır. Nem, kullandığınız saksı ortamının türü ile yakından ilgilidir. Birçok ev yetiştiricisi, yerel nemi artırmak için saksılarını suyla dolu bir çakıl taşı tepsisinde tutar.

Hava akımı. Biraz hava akımından korkmayın. Orkideler hem köklerin etrafında (monte edilmiş bitkiler için) hem de yapraklarda bol miktarda temiz hava ister. Ancak daha fazla hava akışı onları daha hızlı kurur, bu nedenle sulamayı artırmanız gerekir.

Orkideler daldırma ve dökme yöntemleriyle sulanabilirler. Daldırma yönteminde kova içerisine kök boğazını geçmeyecek seviyede su eklenir ve orkide saksısı kova içerisinde bırakılır. Tüm saksı materyali ıslanana kadar bekletilir.
Farklı saksı ortamları farklı miktarlarda su tutar. Çam kabuğu külçeleri, suyu odun kömürü veya kil topaklarından daha uzun süre tutacaktır. Su tutma ne kadar büyükse, suya o kadar az ihtiyaç duyarsınız. Atlı yani bağlı bitkiler , bağlanmamış bitkilerden daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır.
Sıcaklık ne kadar yüksekse, genel olarak su ihtiyacı da o kadar fazla olur.

Yorum Bırakabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.